Terugkijken naar de toekomst met de Gartner e-business Hype Cycle

0

Op zoek naar meer achtergrondinformatie en modellen natuurlijk ook even langs bij de vrienden van Gartner. Het stond mij bij dat er een specifieke e-business Hype Cycle bestond. Tot en met 2001 was dit inderdaad het geval. Bijgaande versie is van december 2001.

Leuk even terugkijken naar de toekomst dus. Wat mij opvalt is de voorspelling dat na de .com shakeout de overgebleven partijen opgekocht zouden worden door de ‘Bricks and Mortar’ bedrijven en dat daarna alleen succesvolle combinaties van ‘Click-and-brick e-businesses’ overblijven op weg naar geoptimaliseerde e-business. Als ik naar de markt kijk lijkt mij deze voorspelling niet houdbaar.

Ook de timing richting ‘optimized for e-business’ waarin verwacht wordt dat tussen 2004-2006 e-business gewoon business wordt is erg ambitieus. In mijn ogen zijn we hier wel volop mee bezig maar worstelen organisaties hier nog voldoende mee.

In plaats van de e-business HypeCycle publiceert Gartner tegenwoordig de Emerging Technologies Hype Cycle. Maar de naam zegt het al: de focus hierbij ligt op de technologie van internet.
De meest recente versie (2006) is al uitgebreid besproken op Frankwatching en dat zal ik dus niet overdoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>